Російське судно « Штандарт » порушує європейські санкції за підтримки влади міста Ла-Рошель, Франція

Російське судно « Штандарт » порушує європейські санкції за підтримки влади міста Ла-Рошель, Франція

В неділю 11 грудня за запрошенням асоціації « Юкрен Атлантік » (« Ukraine Atlantique ») близько сотні українців і французів, які підтримують Україну, приїхали з Ренна, Сен-Мало, Кана, Парижа, Нанта, Сента, Бордо та інших міст, аби підтримати своїх побратимів з Ла-Рошелі. Багато разів вони закликали міського голову Ла-Рошелі, Жана-Франсуа Фунтена, та префекта департаменту Приморська Шаранта, Нікола Бассельє, ознайомитися з п’ятим пакетом санкцій, одностайно проголосованим країнами членами Європейського союзу 8 квітня 2022 року. Цей текст забороняє російським суднам заходити в європейські порти.

Мітинг на Почесній пристані

В липні 2022 року Іспанія зайняла спільну позицію з містами Лор’ян, Бордо та Сет, а також з іншими європейськими країнами, скасовуючи участь російського фрегата « Штандарт » у заході « Рута Якобус Маріс » (« Ruta Iacobus Maris »), закривши для нього свої порти. Відтепер лише кілька французьких морських міст не виконують санкції. Щодо Ла-Рошелі, то вона стала основним портом « Штандарту ». Українці та французи, які їх підтримують, наголошують на « незаконній присутності ».

«Штандарт» Ла-Рошель, Жак Апперсе
«Штандарт» Ла-Рошель, Жак Апперсе
Графік російського фрегата Штандарт

« Російська держава » та « олігархи »

Щоб обґрунтувати присутність російського фрегата « Штандарт » в Ла-Рошелі міський голова цього міста та найвищий представник Держави в департаменті стверджують, як пише регіональне щоденне видання « Сюд Уест » (« Sud Ouest ») за 10 грудня та 11 грудня 2022, що санкції стосуються лише « деяких категорій суден », навіть лише суден « олігархів » або « Російської держави ». Протестувальники вважають ці ствердження неточними. Свою позицію вони аргументують посиланням на текст п’ятого пакета санкцій, в якому зазначається, що всім російським суднам заборонено заходити в наші порти.

 Рада ЄС затвердила п’ятий пакет
економічних і персональних санкцій
проти Росії через її війну проти України.
П'ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 12:22
П’ятий пакет санкцій щодо судноплавства, про який багато разів було нагадано під час протестної акції.

« Казка « Штандарту »»

Під час своєї промови Олександр Горон з асоціації « Юкрен Атлантік » та Бернар Грюа зі спілки  « Но Штандарт ін Юроп » (« No Shtandart in Europe ») серед іншого заперечили деякі елементи того, що вони називають « казкою » яка має на меті ввести в оману французьку громадську думку. Вони зазначають, що « Штандарт є російською приватною яхтою, яка на 60% належить Владіміру Мартусю, її капітану, через структуру-ширму під назвою « Штандарт Проджект » (« Shtandart Project »). Вони додають, що Штандарт та його капітан « підтримують тісні зв’язки з російською владою ». Як приклад вони навели дипломатичну представницьку місію, що її взяв на себе « Штандарт » в жовтні 2021 року під патронажем Владіміра Путіна. Йшлося про святкування 250-ї річниці перемоги в Чесменській битві в Егейському морі. Подія відбулася за присутності грецьких представників влади та повноважного посла Росії в Греції.

Відповідно активісти заперечили той факт, що Владімір Мартусь є « давнім політичним опонентом режиму Путіна ». Вони також піддали сумніву той факт, що, як стверджує Владімір Мартусь, він « протягом багатьох років не міг повернутися до своєї країни ». В цьому сенсі вони підкреслили, що власник « Штандарту » повертався до себе додому в Санкт-Петербург в період між початком січня 2022 та серединою лютого 2022 року. Нарешті категорія « навчального судна », яку йому приписує рошельська влада, є дуже сумнівною на думку « Юкрен Атлантік » та « Но Штандарт ін Юроп », і на їхню думку нічого не змінює в цій справі. Вони стверджують, що в п’ятому пакеті санкцій не існує винятків ані для навчальних суден, ані для тих стверджень, які вони називають « казкою « Штандарту » », навіть якби вони були правдивими.

Хід протестувальників від Почесної пристані до Міської ратуші

« Друг українців » вийшов у море

11 грудня « Штандарту » на « Почесній пристані », де він зазвичай пришвартований, не було. Досить дивно (а може й ні), що корабель і капітан, які називають себе проукраїнськими, вирішили тимчасово вийти в море, щоб уникнути зустрічі з групою, яку становлять здебільшого українські жінки з дитячими візками й діти. Від Почесної пристані демонстрація рушила вздовж внутрішніх басейнів Старого порту, а потім пройшла вуличками центра міста до Міської ратуші. Там, після звернення до міського голови Жана-Франсуа Фунтена, вкотре вимагаючи від нього ознайомитися з п’ятим пакетом санкцій та закликаючи його дотримуватися їх, акція протесту спокійно розійшлася.

Акція протесту перед Міською ратушею Ла-Рошелі

Перед тим, як роз’їхатись, учасники могли деякий час насолоджуватися величною атмосферою історичного міста, де прекрасне світло виблискує у водах басейнів та на фасадах з білого вапняку, під сяючим лазуровим небом. Наприкінці цього дня єдності, вони пообіцяли один одному готовність до нових акцій в Ла-Рошелі чи деінде, наприклад, в Руані (Армада, Armada) або у Ванні (Семен дю Гольф).

shtandart, semaine-du-golfe, armada rouen
Вже взяли на замітку стосовно Семен дю Гольф та Армада де Руан.

Переклад Вікторії Ніколенко

Фотографії Cc: Жак Апперсе, Флоріан Шовіно та Рафаель Годен
Сторінка Фейсбук асоціації Юкрен-Атлантік
Група Фейсбук спілки Но Штандарт ін Юроп
Інстаграм: @noshtandartineurope
Хештег: #NoShtandartInEurope

Creative Commons License
« Російське судно « Штандарт » порушує європейські санкції за підтримки влади міста Ла-Рошель, Франція » by No Shtandart In Europe is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Publié par Bernard Grua

Graduated from Paris "Institut d'Etudes Politiques", financial auditor, photographer, founder and spokesperson of the worldwide movement which opposed to the delivery of Mitral invasion vessels to Putin's Russia, contributor to French and foreign media for culture, heritage and geopolitics.

3 commentaires sur « Російське судно « Штандарт » порушує європейські санкції за підтримки влади міста Ла-Рошель, Франція »

Laisser un commentaire