Нант. Франко-українська асоціація « Тризуб » разом з новоприбулими українцями презентували Україну на святі Європи.

В суботу 14 травня 2022 року, асоціації що співпрацюють з Европейським Домом в Нанті представили свою діяльність на стендах, встановлених вздовж набережної на Île de Nantes « острові Нанту ». Франко-українську асоціацію «Тризуб» представляв творчий колектив створений з людей (жінок та дітей), що вимушено покинули Україну через російське вторгнення, та нещодавно прибули у Францію. Дла французів це стало можливістю почути та побачити чудові таланти українців…

Переклад з французької, Вікторія Атаманенко

Анна і Наталія, об’єднання «Тризуб».

Фотографії Бернарда Груа


Коли харків’янка Ольга почала співати «Розплетена коса», а капела, зібрання завмерло в глибокій захопленій тиші. Мешканці навколишніх будинків вийшли на балкони, визирали у вікна, щоб надихнутися емоціями, які передавав цей чудовий голос. Тон був заданий.


Наскільки Василина, на перший погляд, виглядала як стримана маленька дівчинка, вона перетворилася на досвідчену співачку, яка володіла своїм голосом і виразом тіла. А вона просто підхопила пісню, що почала її матір Тетяна, і до якої приєдналася бабуся Людмила. Таким чином, глядачі могли почути голос трьох поколінь, що належать до однієї родини з Черкас.


Мішель i Нора – дві молоді музиканти з міста Харків. Асоціація «Тризуб» допомогла їм познайомитися з сім’єю з Нанту, яка змогла надати їм фортепіано, задля того щоб і у вигнанні сестри могли продовжувати щоденно займатися своїм мистецтвом. Мішель зіграла п’єсу Клода Дебюссі. Її молодша сестра Нора виконала два твори української класичної музики.


Ксенія що приїхала з Чернівців, вдягнувшись у стилізовану традиційну сукню, розпочала сучасний танець, натхненний українськими традиціями, після чого поступилася сценою Олені.


Олена, що виступала останньою, заспівала «Не твоя війна» найвідомішого та успішного українського рок-гурту « Океан Ельзи« . Над Луарою піднявся надзвичайний голос, жіночий, але, тим не менш, дивно близький до голосу Святослава Вакарчука, що невздовж перетворився на голос Ірини Швайдак, коли Олена зворушливо виконала пісню «У мене більше немає дому» групи «Один в каное».


Бій на світанні. Сонце і дим.
Мало хто знає, що ж буде з ним.2
Що буде завтра в юних думках?
В когось надія, а в кого — страх…

Так було добре, там і колись.15
Там, де без поту і там, де без сліз.
Тільки не було в тому мети –
Я так не можу, а як зможеш ти?!…



Справа в тому,
Що в мене немає дому
І за правилом доброго тону,
Як за правилом доброго ременя,
Я згадаю з якого я племені,
Пригадаю з якого міста,
Я чекаю на своє Греммі,
В мене просто нема де сісти
Написати свою промову:
У мене немає дому…



Залишається сподіватися, що усім цим чудовим артистам теж сподобався такий прекрасний вечір в Нанті. Без сумніву, їм також будуть раді на фестивалі Belle Angele, який щороку проходить у Понт-Авені. Вони безумовно можуть розраховувати на теплу зустріч. Маленьке містечко живописців не забуває своїх дорогих козаків з чайки пресвятої Покрови, які залишилися захищати свою країну. Ми також мріємо почути Ольгу та Альону на сцені «Зустрічі на Ердрі» (Rendez-vous de l’Erdre), що репрезентує Нантовські зібрання наприкінці літа, та поєднує джаз і розваги з тим, що король Франсуа I колись назвав «найкрасивіша річка Франції».


Бернар Груа, Нант, Бретань

Франко – Українська Асоціація Тризуб

Адреса:

Maison de l’Europe,
90 Bd de la Prairie au Duc,
44200 Nantes

Publié par Bernard Grua

Graduated from Paris "Institut d'Etudes Politiques", financial auditor, photographer, founder and spokesperson of the worldwide movement which opposed to the delivery of Mitral invasion vessels to Putin's Russia, contributor to French and foreign media for culture, heritage and geopolitics.

3 commentaires sur « Нант. Франко-українська асоціація « Тризуб » разом з новоприбулими українцями презентували Україну на святі Європи. »

Laisser un commentaire